Waarom zijn de bananen krom?
In mijn onderzoek kwam ik erachter dat bijna niemand antwoord weet op een van de meest klassieke vraagstukken, namelijk "Waarom zijn de bananen krom?". Daarom besloot ik om in een korte motion graphic uitleg te geven over dit fenomeen.
De professor in mijn animatie weet het antwoord op deze vraag wél. Hij legt uit dat bananen aan een bananenplant groeien. Na enige tijd wordt de bloemtros te zwaar en gaat deze door de zwaartekracht omlaag hangen. De bananen willen naar boven blijven groeien, tegen de zwaartekracht in. Daarom is de banaan krom! Aan de hand van visuele beelden legt de professor dit principe uit.
Het proces ging heel voorspoedig. Ik heb geprobeerd een uitdaging voor mezelf te zoeken in After Effects. Die heb ik gevonden in verschillende elementen. Met name het lopen van de professor, waarbij het hoofd beweegt en de bovenarmen met de onderarmen samenwerken.
Daarnaast was ook het synchroniseren van de mond van de professor met de tekst een uitdaging. Ik heb hiervoor verschillende tutorials gekeken en gecombineerd.
Het storyboard is geïnspireerd op de filmpjes van Quest.
Het is informatief, maar tegelijkertijd ook grappig. Dit storyboard is de ruwe versie van mijn filmpje, wat ik later nog bijgeslepen heb.
Sommige scenes uit mijn storyboard bleken wat 'saaier' te zijn dan ik aanvankelijk dacht. Deze heb ik later meer entertainend gemaakt door geluidseffecten toe te voegen of bewegingen in bijvoorbeeld het landschap. Ook maken kleine details (zoals het corrigeren van de stropdas) de animatie meer dynamisch.